UNA BREU SINTESI SOBRE LA SINODALITAT.


 UNA BREU SINTESI SOBRE LA SINODALITAT

 QUE ÉS LA SINODALITAT? : és "caminar junts" en Esglesia, com a Poble de Deu, que és el nom eclesial més cital al Concili Vatica II. D'aqui, aquest proper Sinode dels Bisbes sobre la sinodalitat (octubre, 2023), amb un procés previ a cada diocesi que ens pertoca (2021-agost 2022)i amb aquest titol Per una Església sinodal: comunió, participació i missió. Pero com? 

1) Mirant la Vida interna de Esgala, el 'caminar junts' de la sinodaltat designa lestil peculiar de viure i actuar eclesia que inspira tots els ambits de la vida cristana (la celebració de lEucaristia, Fescolta the la Paraula de Deu, la fratermitat, la corresponsabilitat i pertinença a una paroquia al associació laical..). Alhora, la sinodalitat tambe s'exrpressa deo forma més especifica en la participacid en wywienen eclesials concrets (consell pastoral parroqulal, arxiprestal, diocesa, presbiteral) 

2) Mirant L'esglesia en el mon, com a Poble de Déu que camina juntament i es relaciona amb la famla humana sencera, onl tenir present el dialeg amb els creients d'altres religions, les persones allunyades de la fe, amb el môn cutural, social, poltic, economic, d'organitzacions no gobemamentals, moviments populars, minories de diversos tipus, pobres, exdosos, etc...

 La pregunta fonamental a fer-se a les parròquies, a les comunitats, a les associacions i moviments i a tota la diocesi, per fer possible un gran veure, és:

 A-Com intentem realitzar avul aquest "caminar Junts" que permet a l'Església anunciar l'Evangeli? 

B-Quins passos rEsperit ens invita per a créixer com a Església sinodal?

 En els Fets del Apostols es troben les bases bibliques de la sinodalitat, tant a les narracions de la vida de Lesglesia primitiva (Fets 214), com a l'anomenat "Concili de Jerusalem (Fets 15). És molt significatiu que ant Joan Crisostom (. IV) afimi que "Església i sinode són sinonims

 Cal tenir present que vlure la sinodalitat, segons el papa Francesc, comporta exercir "el discemiment evangele com la mirada del deixetle missioner que s'alimenta a la lum i amb la força de rEspert Sant, que alai esdeve capag de recondirerveure, Interpretangugiar i elegiriactuar (Evangeli gaudium, Sos). La sinodaltat comporta que tothom pugul collaborar a aquest discemiment evangelic, aconsellant sobre les actvitats pastorals proples (parroqula, comunitat, diocesi) En aquest procés hi ha un trebalt com de consulta I de cooperació que pertoca a tots per arribar a la presa de decisió pastoral que pertoca al pastor.

 L'aplicació de la sinodalitat exigelx superar algunes formes que expressen una comprensio no renovada per fedesidogia de comunid. Com la concentració de la responsabilitat de la missio en el ministeri dels pastors, la insuficient estima de la vida consagrada i dels dons carismatics; rescassa valoracio de T'aportació especifica i qualdicada, en el seu Ambit de competencia, dels fidels laics i entre aquests les dones. Per tot aixo, cal una formació especifica en la sinodalitat per tots els membres del Poble de Deu.

 Côm començar en una parròquia, en un grup, en una comunitat.? Començar amb la pregunta fonamental inicial sobre la sinodalitat, amb l'ajut de les deu pistes proposades preguntant-se concretament per. Els companys de cami? Escoltar? Pendre la Paraula? Celebrar? Corresponsables en la missió? Dlalogar a l'Església i a la societat? Amb atres confossions cristianes? Autoritot i participació? Discemir i decidir? I Formar-se en sinodaltat? 

El Papa Francesc sobre aquest Sinode i la consulta corresponent ha descrit el seu precids objectiu alxl: "La finalitat del Sinode i d'aquesta consulta no és produir documents sind for germinar somnis, suscitar profecies i visions, fer florir l'esperança, apendre els uns dels altres i croar un Imaginari positiu que il.lumini les ments, enardeixi els cors i doni força a les mans" (cf. aquest textos al nostre lbret -també en castella, La sinodaltat com a taminar junts" en l'Esglosia, CPL, Barcelona 2021, 60pp.). Dr. Salvador Pie, teoleg i rector.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

23 a Mostra de pessebres de BADALONA.